Roken: risico op gehoorverlies?

Medi Quality: topic center update editie n°55 April 2018


(Reuters Health) – Rokers zouden meer risico hebben op gehoorverlies dan niet-rokers, en het risico stijgt bij elke extra sigaret die mensen roken op een typische dag, volgens een Japanse studie.

Onderzoekers onderzochten de gegevens van bijna 50.000 Japanse werknemers van 20 tot 64 jaar die geen gehoorverlies hadden. Na maximum 8 jaar follow-up ontwikkelden meer dan 5100 mensen gehoorverlies.

In vergelijking met niet-rokers, hadden huidige rokers 60% meer risico op de ontwikkeling van hoogfrequent gehoorverlies dat het moeilijk maakt om spraak te verstaan in een lawaaierige omgeving. Huidige rokers hadden ook 20% meer risico op de ontwikkeling van laagfrequent gehoorverlies dat het moeilijk maakt om lage stemmen te verstaan.

“Hoe meer iemand rookt, hoe hoger het risico op gehoorverlies,” verklaarde de hoofdauteur van de studie, Huanhuan Hu van het Department of Epidemiology and Prevention aan het National Center for Global Health and Medicine in Tokyo.

“Stoppen met roken elimineert nagenoeg het extra risico op gehoorverlies, zelfs na een korte periode van stoppen,” verklaarde Hu via email. “Omdat het risico op gehoorverlies toeneemt met het aantal sigaretten dat per dag wordt gerookt, moeten personen die niet kunnen stoppen, zo weinig mogelijk roken.”

In het begin van de studie waren de deelnemers typisch in de 40, en ongeveer 19.000 van hen waren huidige rokers. Ongeveer 9800 waren ex-rokers en 21.000 hadden nooit gerookt.

De huidige rokers waren meer geneigd om overgewicht of obesitas te hebben, chronische gezondheidsproblemen te hebben zoals een hoge bloeddruk en diabetes, en een job met meer geluidshinder te hebben.

Elk jaar tijdens de studie ondergingen de deelnemers uitgebreide gehoortesten.

In vergelijking met de niet-rokers, hadden de mensen die tot 10 sigaretten per dag rookten, 40% meer risico op de ontwikkeling van hoogfrequent gehoorverlies en 10% meer risico op de ontwikkeling van laagfrequent gehoorverlies, volgens de studie.

Wanneer de rokers 11 tot 20 sigaretten per dag rookten, hadden ze 60% meer risico op hoogfrequent gehoorverlies en 20% meer risico op laagfrequent gehoorverlies.

Bij meer dan 20 sigaretten per dag hadden ze 70% meer risico op hoogfrequent gehoorverlies en 40% meer risico op laagfrequent gehoorverlies.

Hoewel de studie geen gecontroleerd experiment was dat ontworpen werd om te bewijzen of en hoe roken gehoorverlies kan veroorzaken, zou het kunnen dat blootstelling aan nicotine schade toebrengt aan de oren, noteerde Hu.

Andere beperkingen zijn dat de studie vertrouwde op de deelnemers die een accuraat beeld van hun rookgewoonten moesten geven, noteerden de onderzoekers op 14 maart online in Nicotine and Tobacco Research. De studie beschikte ook niet voor alle deelnemers over gegevens in verband met de geluidshinder op het werk.

Toch versterken de bevindingen de aanwijzingen dat roken het risico op gehoorverlies kan verhogen, noteerde Dr. Matteo Pezzoli, gehoorspecialist aan San Lazzaro Hospital in Alba, Italië, die niet betrokken was bij de studie.

“De studie toonde duidelijk aan dat er een link bestaat tussen het aantal gerookte sigaretten en de opgelopen schade,” verklaarde Pezzoli via email.

“Als we het gehoor willen behouden dat we hadden toen we jong waren, is het ook belangrijk om niet alleen te stoppen met roken, maar ook gezonder te leven en meer aan sport te doen,” noteerde Pezzoli. “Het is ook zeer belangrijk om je oren te beschermen tegen langdurige blootstelling aan hevig lawaai.”

Link naar artikel
26/03/2018
Auteur: Lisa Rapaport
Bron:Nicotine Tobacco Res 2018.

Raadpleging

Maak een afspraak. U kan terecht in de ziekenhuizen van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen, alsook in de privé-praktijk van onze artsen.