FAQ

Raadpleeg onze brochures en links voor meer informatie bij uw aandoening.

Veel gestelde vragen

Is het waar dat spataders terugkomen?

De spataders die worden weggenomen, zijn weg en blijven weg. Mensen met spataders hebben zwakke aders. Afhankelijk van de erfelijke aanleg, staande beroepen, zwangerschap enz. kunnen er zich echter wel nieuwe vormen, waardoor men denkt dat de spataders ‘terugkomen’ Het is dus belangrijk om preventief steunkousen te dragen.

Wanneer mag ik terug sporten na varicectomie?

Na ongeveer 3 weken kunt u normaal terug beginnen te sporten (zwemmen, fietsen, lopen). Bij eenvoudige spataders kan dit minder zijn, bij een uitgebreide ingreep kan dit langer zijn.

Moet ik spuitjes krijgen na een spataderoperatie?

Normaal krijgt u geen spuitjes. Indien er belangrijke risicofactoren voor thrombose zijn of indien u al eens een flebitis of thrombose heeft meegemaakt, krijgt u wel gedurende 10 dagen spuitjes.

Is het normaal dat ik meer pijn heb enkele dagen na een varicectomie?

Het is mogelijk dat U na enkele dagen wat meer pijn hebt. Dit is een normale reactie van het lichaam. Dit verbetert meestal weer snel met het dragen van de steunkousen en reageert goed op hoogstand vd benen en de inname van Ibuprofen® of Nurofen®.

Hoelang moet ik mijn steunkousen dragen na een sclerotherapie?

De kousen dienen te worden gedragen gedurende 1 week dag en nacht.

Hoelang ben ik werkonbekwaam na een spataderoperatie?

Afhankelijk van de uitgebreidheid van de ingreep, techniek, 1 of 2 benen zal dit 1 tot 4 weken bedragen.

Wanneer mag ik vliegen na een diepe thrombose?

Van zodra het getroffen been ontzwollen is met een steunkous en de bloedverdunnning (spuitjes of orale medicatie) goed is ingesteld, kan men terug veilig vliegen. Dit is gewoonlijk na een 4-tal weken.

Waar stroomt mijn bloed naar toe na een spataderoperatie?

In normale gezonde aders stroomt ongeveer 5% vh bloed terug via de oppervlakkige en 95% via de diepe aders. We nemen alleen de zieke oppervlakkige aders weg, waarin het bloed    door kleplekkages in de verkeerde richting stroomt. De goede diepe aders blijven altijd zitten en krijgen het gemakkelijker, doordat ze minder belast worden door het bloed dat in de verkeerde richting stroomt in de zieke aders. Hierdoor verdwijnen na de operatie de klachten van zwaarte, oedeem en pijn/ontsteking in de onderbenen.

Raadpleging

Maak een afspraak. U kan terecht in de ziekenhuizen van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen, alsook in de privé-praktijk van onze artsen.