Een hartaanval zou mensen ertoe kunnen aanzetten om te stoppen met roken, maar nieuw onderzoek suggereert dat velen geen gebruik maken van medicijnen die hen daarbij zouden kunnen helpen.

Slechts 7% van de rokers had tijdens de 90 dagen na de hartaanval een recept voor een geneesmiddel om te stoppen met roken gehaald, stelden de onderzoekers vast.

“Deze medicijnen blijven onderbenut”, zegt hoofdauteur Dr. Neha Pagidipati van de Duke University in Durham, North Carolina. “Nu moeten we nog begrijpen waarom.”

Pagidipati en collega’s noteren in JAMA Cardiology, online op 19 juli, dat slechts iets meer dan de helft van de patiënten stopt met roken in het jaar dat volgt op hun hartaanval, ondanks het verhoogde risico.

Naast nicotinevervangende therapieën, zoals kauwgom en pleisters, kunnen mensen die proberen te stoppen met roken ook medicijnen gebruiken, zoals bupropion en varenicline.

“Wat we niet wisten, is hoe vaak dergelijke medicijnen wordt gebruikt door patiënten die onlangs een hartaanval hadden,” zegt Pagidipati.

Voor de nieuwe studie analyseerden de onderzoekers de gegevens van 9,193 rokers die een hartaanval hadden doorgemaakt tussen 2007 en 2013. Alle deelnemers waren minstens 65 jaar oud.

Globaal kreeg 97% van de patiënten tijdens hun verblijf in het ziekenhuis advies over stoppen met roken, maar uiteindelijk ging slechts 7% binnen de 90 dagen medicijnen halen om dat doel te bereiken.

“Het suggereert dat er ergens een breuk optreedt in het contact dat gelegd werd,” zegt Pagidipati. “We moeten de zaak dus opnieuw bekijken en uitzoeken waar het probleem ligt.”

Van degenen die wel een voorschrift gingen afhalen, gebruikte ongeveer 53% varenicline en ongeveer 47% bupropion. Maar slechts ongeveer 37% van degenen die bupropion gebruikten en slechts ongeveer 20% van degenen die varenicline gebruikten deden dat over de duur van de aanbevolen 12 weken.

Ongeveer de helft van de patiënten die bupropion gebruikten nam het medicijn minder dan 6,2 weken. En ongeveer de helft van de patiënten op varenicline gebruikte het minder dan 4,3 weken.

Voor Pagidipati is het niet duidelijk of artsen de medicijnen niet voorschrijven, of dat patiënten hun voorschrift niet gaan afhalen, uit vrees voor bijwerkingen of omwille van de kostprijs.

Raadpleging

Maak een afspraak. U kan terecht in de ziekenhuizen van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen, alsook in de privé-praktijk van onze artsen.