Onder de nefaste gevolgen op de gezondheid van verstoring van nachtrust door geluidsoverlast wordt meestal melding gemaakt van een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen. Verwijzend naar onderzoek door de Wereldgezondheidsorganisatie stelt cardioloog Marc Goethals (foto) van het OLV Ziekenhuis Aalst in het gezondheidsmagazine Bodytalk dat dit echter slechts het topje van de ijsberg is.

Studies beschouwen een gemiddeld nachtelijk geluidsniveau van 32 tot 35 decibel als een drempelwaarde voor lichamelijke effecten. Boven 40 decibel neemt het risico op hart- en vaataandoeningen zoals een hartinfarct en een hersentrombose snel toe. “Per extra decibel boven 40 decibel groeit dat risico met 5 procent. Wie ’s nachts blootgesteld wordt aan een gemiddeld geluidsniveau van 50 decibel loopt dus 50 procent meer kans op een cardiovasculaire aandoening”, aldus de cardioloog.

Het percentage mannen dat een hartinfarct krijgt, stijgt in dat geval dus van 3,2 tot 4,8. Bij vrouwen neemt het toe van 1,5 tot 2,3 procent. Uit onderzoek door de Wereldgezondheidsorganisatie bij 8.000 mensen blijkt volgens Goethals dat de gevolgen op de gezondheid zich niet beperken tot de vermelde aandoeningen.

Volwassenen wiens nachtrust verstoord werd door lawaai, kampten vaker met een hoge bloeddruk en leden ook meer aan gewrichtsaandoeningen, maagaandoeningen, depressie en zelfs bronchitis. Kinderen hadden bijvoorbeeld driemaal vaker bronchitis. Ouderen bleken tweemaal vaker last te hebben van astma.

De Hoge Gezondheidsraad verbindt slaaptekort met een verminderde insuline-aanmaak en daardoor met hoger diabetesrisico.

Raadpleging

Maak een afspraak. U kan terecht in de ziekenhuizen van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen, alsook in de privé-praktijk van onze artsen.